mataki_payoff_2

Valg av undertak

Undertaket fungerer som den første linjen av forsvar mot vær og vind og sørger for at bygningen er beskyttet mot vanninntrengning, fuktighetsskader og andre ugunstige værforhold. Valg av riktig undertakssystem er derfor en viktig beslutning for enhver bygningseier eller entreprenør.
 
Denne oversikten tar sikte på å gi deg et grunnlag for valg av undertak. Mataki er en anerkjent produsent av høykvalitets undertakssystemer av høy kvalitet. Vi har et bredt spekter av produkter som er utviklet med tanke på funksjonalitet og holdbarhet.
 

Undertakets rolle og funksjoner  

Undertaket har fire viktige funksjoner og roller:

1. Beskyttelse mot vær og vind
Undertaket er bygningens siste forsvarslinje mot værforhold som regn, snø, vind og sollys. Det skal fungere som en vanntett barriere som forhindrer vanninntrengning og beskytter bygningens struktur og innvendige materialer fra fuktighetsskader.

2. Ventilasjon og fuktighetskontroll
Et godt undertak tillater også riktig ventilasjon og fuktighetskontroll i bygningen. Det skal tillate fuktighet som samler seg under taket å slippe ut, samtidig som det hindrer fuktighet fra å trenge inn i bygningen og forårsake fuktrelaterte problemer som mugg og råte.

3. Isolasjon
Undertaket spiller en viktig rolle i bygningens isolasjonssystem. Det skal bidra til å redusere varmetap om vinteren og varmeinnstråling om sommeren. Dette hjelper til med å opprettholde en behagelig temperatur inne i bygningen og redusere energiforbruket.

4. Støyreduksjon
Et godt undertak kan også bidra til å redusere støy fra regn, vind eller andre utendørs kilder. Dette skaper en roligere og mer behagelig innendørs atmosfære.
Det er viktig å merke seg at ikke alle undertakssystemer oppfyller disse funksjonene på samme nivå. Derfor er det avgjørende å velge et undertakssystem av høy kvalitet og som er spesifikt utviklet for å møte de forskjellige behovene og utfordringene ved ditt spesifikke byggeprosjekt.


Diffusjonstett eller diffusjonsåpent undertak?

Det er viktig å velge riktig type undertak i henhold til takkonstruksjonens krav og behov. Ved å vurdere faktorer som isolasjonsnivå, bygningens plassering, klimaforhold og fuktkontroll, kan du avgjøre om du trenger et diffusjonstett eller diffusjonsåpent undertak. En grundig analyse av disse faktorene, gjerne i samråd med en fagperson, vil bidra til å sikre at takkonstruksjonen oppnår best mulig ytelse og oppfyller bygningens behov for fuktkontroll og ventilasjon.
 

Diffusjonstett undertak

Et diffusjonstett undertak er konstruert for å begrense eller hindre dampdiffusjon gjennom taket. Dette innebærer lav eller ingen dampgjennomtrengelighet og undertaket tillater minimal eller ingen fuktighet å passere gjennom takkonstruksjonen. Dette hjelper til med å opprettholde en høy grad av tetthet og beskyttelse mot fuktighet. Mataki Haloten undertak er diffusjonstette.
 

Diffusjonsåpent undertak

Et diffusjonsåpent undertak er derimot utformet for å tillate dampdiffusjon gjennom takkonstruksjonen. Det har en høyere dampgjennomtrengelighet, og det tillater fuktighet og vanndamp å passere ut av bygningen. Dette hjelper til med å regulere fuktighetsnivået og redusere risikoen for fuktrelaterte problemer som kondens og mugg. Mataki Halotex undertak er diffusjonsåpne.
 

Undertakssystemer fra Mataki

Mataki er en anerkjent produsent av undertakssystemer av høy kvalitet og med fokus på innovasjon, funksjonalitet og bærekraft. Produktene er utviklet med tanke på å oppfylle de høyeste standardene for kvalitet og ytelse.  


Mataki Halotex system

Mataki Halotex er et avansert undertakssystem som kombinerer vanntett beskyttelse med pusteevne. Dette systemet er utviklet for å gi en pålitelig barriere mot vanninntrengning samtidig som det tillater fuktighet å slippe ut fra bygningen. Her er noen viktige egenskaper ved Mataki Halotex:
  • Vanntett og pustende membran: Halotex er utstyrt med en spesialdesignet membran som effektivt beskytter mot vanninntrengning samtidig som den tillater fuktighet å passere ut av bygningen. Dette bidrar til å forhindre fuktrelaterte problemer som mugg og råte.
  • Robusthet og lang levetid: Mataki Halotex er laget i materialer utviklet for å tåle tøffe værforhold og har lang levetid. Dette reduserer behovet for hyppig utskifting og gir langvarig beskyttelse av bygningen.
  • Enkel installasjon og vedlikehold: Halotex er utformet med tanke på enkel installasjon og vedlikehold. Undertakssystemet er enkelt å montere og krever minimalt med vedlikehold, noe som gjør det til et praktisk valg for både entreprenører og bygningseiere.
  • Halotex systemgaranti: Mataki står bak Halotex Systemgaranti, som gir en ekstra trygghet for bygningseiere og sikrer kvaliteten og påliteligheten til Halotex undertakssystemet. Denne garantien bekrefter at Halotex er utviklet og testet for å møte de høyeste standardene for ytelse og holdbarhet. Garantien gir huseiere tillit til at Halotex vil levere på sitt løfte om å beskytte bygningen mot vær og vind i mange år fremover.

Undertak i Halotex systemet

Mataki Halotex RS10 undertak består av en vanntett polyuretan film som har en polyester fleece laminert til baksiden. Filten på baksiden fungerer også som kondenslager. Produktet har et integrert klebesystem (1,50 x 25 m) som er både vann- og vindtett.  Dette er et dampåpent undertak for bruk ned til 10° og leveres for både horisontal og vertikal montering. Undertaket er gjennomtrampsikkert og har Sintef Teknisk Godkjenning.


Halotex W25 undertak er en 120 g/m² UV-stabilisert duk med vannavstøtende overflate. Duken er bygget opp av tre sjikt med en av markedets mest dampåpne film i midten, og polypropylenfiberduk på over- og underside. Produktet har et integrert klebesystem som er både vann- og vindtett. Halotex W25 Dampåpent undertak tilfredsstiller Byggforsks anbefalte krav til vanntetthet, lufttetthet og vanndampgjennomgang. Dette dampåpne undertaket er for takfall ned til 15°. Dimensjon: 1,50 x 50 m med selvklebende omlegg. Undertaket er godkjent som luftespalte for flate tak og overbygde terrasser. Det har også Sintef Teknisk Godkjenning.


Mataki Haloten system

Haloten er asfaltbasert og diffusjonstett undertakssystem fra Mataki som skiller seg ut med sitt krav til bærekraft, kvalitet og pålitelighet. Dette systemet er utviklet med tanke på å tilby enestående ytelse og har blitt en favoritt blant både entreprenører og bygningseiere. Haloten er kjent for følgende egenskaper:

Høy kvalitet og pålitelighet: Haloten er produsert med fokus på kvalitet og pålitelighet. Mataki er så trygge på produktets holdbarhet og lang levetid at de tilbyr en omfattende Haloten Systemgaranti. Denne garantien sikrer at Haloten vil fortsette å utføre sitt beskyttende formål over lang tid.
Enkel installasjon og vedlikehold: Haloten er designet med tanke på enkel installasjon og minimalt vedlikehold. Dette gjør det til et praktisk valg for håndverkere og entreprenører, og sparer tid og ressurser under byggeprosessen.

Haloten systemgaranti: Mataki står bak Haloten Systemgaranti, som sikrer kvaliteten og påliteligheten til undertakssystemet. Denne garantien gir ekstra trygghet for huseiere, og gir dem tillit til at Haloten vil beskytte deres bygning mot vær og vind i mange år fremover.
Bærekraft, kvalitet og pålitelighet: Haloten har blitt en populær løsning for dem som ønsker et undertakssystem som både er pålitelig og miljøvennlig. Ved å velge Haloten kan du være sikker på at du får et undertak av høy kvalitet som vil beskytte bygningen din i lang tid framover.
 

Mataki Haloten underlagsbelegg

Undertak i Haloten systemet består av fire underlagsbelegg (legg på internlenke til tekst om underlagsbelegg når den er publisert) med ulike egenskaper og funksjoner:

Mataki Haloten Norkraft er et meget sterkt underlagsbelegg med SBS asfalt og glassfiberforsterket polyesterstamme. Underlagsbelegget passer til alle type tekkinger og er spesielt godt egnet til torvtak, tretak og skifertak.

Mataki Haloten Steel et meget sterkt underlagsbelegg med SBS asfalt og glassfiberforsterket polyesterstamme.

Mataki Haloten T1 er et varmebestandig, formstabilt og rivesterkt underlagsbelegg. Det er velegnet under sveisebelegg og er også spesielt utviklet som underlag for selvbygger.

Mataki Haloten 380 easyfix er et asfalt underlagsbelegg med polyesterstamme for takstein, takshingel, platetak o.l.
PB_undertak diff_tett
Mataki Halotex Diffusjonstett undertak
Artikkelnr. 110173
PB 110173.jpg_21093
Mataki Halotex Diffusjonstett undertak
Artikkelnr. 110174
Halotex Roof Xtreme utrullad
Mataki Halotex Roof Xtreme undertak
Artikkelnr. 110363
Halotex Roof Xtreme utrullad
Mataki Halotex Roof Xtreme undertak
Artikkelnr. 110376
PB_110935 W25 undertak ny utrullet
Mataki Halotex W25 undertak
Artikkelnr. 110935

Hva skal du velge? Diffusjonsåpent eller diffusjonstett undertak?


Det er mange forhold som spiller inn ved valg av undertaksbelegg ved tekking av tak. Når det gjelder valg av undertak til de forskjellige løsningene, skiller de seg ut på flere måter.

Full sikring med sløyfebånd


Risikoen for vanninnsig via sløyfespiker er stor hvis det tynne undertaket står eksponert i regnvær og vind.
Minimer denne usikkerheten og fare for skade ved å bruke Halotex TN40 Sløyfebånd under alle sløyfer. Halotex TN40 er et kraftig og armert butylbånd, og vil fungere som pakning rundt alle spikergjennomføringer.
Som en oppsummering vil dette tiltaket bidra til en tryggere løsning ved montering av diffusjonsåpent undertak på årstider med mye vind og nedbør.

 
Artikler
Aktuelt
Flexiba%CC%8And%20mont
30.04.2024
Mataki Haloten Flexibånd
AdobeStock_393089095
18.03.2024
Nybygg og byggfukt i tak
Halotex_nye_ruller_1
27.02.2024
«Nye» Halotex tettesystem
Halotex_nye_ruller_1
04.02.2024
Navneendringer