mataki_payoff_2

Usikker på hvordan du kapper takplater? Vi gir deg svaret

Når du legger eget tak med takplater av stål blir du på et tidspunkt nødt til å kappe til platene. Først er du nødt til å velge riktig verktøy for jobben.
14-02-2017
Tak
Håndverkeren
Takpanner
iPanel%20PRESTIGE%20DSC03028
Når du legger eget tak med takplater av stål blir du på et tidspunkt nødt til å kappe til platene. Du kan godt gjøre dette på egen hånd, så fremt du vet hva du driver med. Først er du nødt til å velge riktig verktøy for jobben.
 

Hvilke verktøy kan du velge?

Først og fremst er det viktig at du ikke bruker verktøy som skaper varme. Dette kan skade overflatebehandlingen til platene, og føre til problemer senere. I stedet anbefaler vi én av følgende metoder:
  • Sirkelsag eller vinkelsliper
Her er det smart å bruke en lekt med tvinger for å skape en rett linje for sagen å følge. Bruk eget spesialblad beregnet for å kappe stål, og ikke la farten gå over 4200 omdreininger i minuttet.
  • Niblingsmaskin
Bruk en lekt som linjal og marker linjen du vil kappe langs med tusj. Med niblingsmaskin trenger du ikke noen ekstra støttehjelpemidler for å følge en rett linje.
  • Platesaks
En siste mulighet er å bruke platesaks eller stålsaks, og rett og slett klippe over platene.
 

Faremomenter

Det er viktig å passe på både deg selv og taket når du arbeider med skarpe verktøy og harde metaller. Bruk riktig verneutstyr – briller for å beskytte øynene mot gnister og metallsprut, og hansker for å beskytte hendene. Stålplatene kan få sylskarpe kanter når du skjærer dem over, og det er lett å kutte seg.

Når du er ferdig med å kappe bør du påføre utbedringslakk på klippekantene, for å beskytte mot rust der det ikke er noen overflatebehandling fra før.  

Vær også påpasselig med å fjerne alt klippeavfall fra taket etter endt kapping. Skjærespon som blir liggende på tak og i renner kan også forårsake rust.
Lyst på mer faglig påfylling?
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Med jevne mellomrom sender vi deg tips og triks, faglig innhold og det nyeste innen byggeteknisk utvikling i vårt fagområde. Sørg for at du får med deg det aller siste ved å følge vårt nyhetsbrev!