mataki_payoff_2

Slik sjekker du taket etter vinteren. Hva er viktig å se etter

Nå som vinteren slipper taket, er det på tide å gi taket en ny vår. Vi gir deg tips og råd for vedlikeholdsarbeidet.
17-04-2018
Tak
Håndverkeren
Takshingel
Takpanner
Takbelegg
Forenklet undertak
Takrenner
slik-sjekker-du-taket-etter-vinteren
Hvordan taket ser ut etter snøen har smeltet, avhenger av hvordan vinteren har vært og hvor godt vedlikehold du har gjort gjennom vintermånedene. Om det i tillegg har vært ekstremvær eller lange perioder med kulde i løpet av vinteren, er det ekstra gode grunner til å ta en taksjekk.
 

Se etter hull og sprekker

Det første og enkleste du kan gjøre er å gå opp på taket selv og undersøke om det finnes synlige skader. Det kan være at taket har fått hull og sprekker etter snømåking, eller at det har tatt skade av tunge snømengder. Ta sikkerheten på alvor. Hvis taket ligger høyt, er det lurt å bruke sikkerhetsutstyr. Du kan også gjøre en enkel sjekk ved hjelp av en lift hvis det er å foretrekke.

Finner du skader som du ikke kan reparere selv bør du likevel vurdere å gjøre en midlertidig reparasjon ved å bruke fugemasse eller tape. Slik unngår du at taket tar opp vann og fukt i vente på en fagperson. Sjekk også at beslag og takstiger sitter som de skal.
 

Ikke glem takrennen

Takrennen er lett å glemme, men den er faktisk veldig viktig for å lede vann vekk fra huset. Start med å undersøke om det ligger skitt, løv og mose i rennen som kan være til hindring for vannet. Hvis det er tilfelle, bør du ta på deg hansker og rydde unna. Det er også lurt å spyle rennene helt rene. Her kan du la vannet renne en stund for å avdekke eventuelle hull.

Er takrennen skadet kan du i noen tilfeller reparere den selv ved hjelp av reservedeler, eller tette hull ved hjelp av fugemasse. Dette gjelder også om du bare ser antydninger til skader og hull.
 

Innsiden teller også

Vinteren medfører mye fuktighet, og derfor er det viktig at du sjekker taket fra innsiden. Se etter misfarging og lekkasjemerker ved himling og undertak, og kjenn etter om det lukter vondt under taket. Alle disse er tegn på fuktskader, og da kan det være lurt å koble inn en fagperson for undersøke skadene nærmere.
 
Lyst på mer faglig påfylling?
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Med jevne mellomrom sender vi deg tips og triks, faglig innhold og det nyeste innen byggeteknisk utvikling i vårt fagområde. Sørg for at du får med deg det aller siste ved å følge vårt nyhetsbrev!