mataki_payoff_2

Intervju: Styreleder om bytte av tak i Trolldalen Borettslag

Etter rundt tyve år med takshingel bestemte styret i Trolldalen Borettslag seg for å prøve noe nytt når taket skulle byttes. Valget falt på Metrotile takpanner.
06-07-2017
Tak
Håndverkeren
Annet
Takpanner
Mosshovedbilde%5B1%5D
I oktober 2016 startet prosjektet med å tekke om 18.000 kvadratmeter tak. Vi har tatt en prat med styreleder i borettslaget om hvordan valget falt på takpanner og hvordan de gikk frem når det ble bestemt at taket skulle byttes.

Et tak kan vare lenge, men ikke for alltid. I Moss finner vi Trolldalen Borettslag som ble satt opp i 1974 og består av totalt 408 enheter. Taket var tidligere tekket med to lag takshingel. Da valget av nytt takbelegg skulle tas, falt det på et langt nyere produkt: Metrotile takpanner.

Hvilke faktorer spilte inn i valget av leverandør, og hvordan jobbet styret for å komme frem til en beslutning? Vi har snakket med styreleder i borettslaget, Jessica Blankenberg, om dette – og hva andre i borettslag bør tenke over når de skal i gang med et taktekkingsprosjekt.
 

Boligbyggelag i ryggen

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å bytte taket, men så fort du oppdager synlige skader som lekkasjer, er det på tide å ta grep. Og det var nettopp dette som skjedde i Trolldalen Borettslag.

Etter rundt tjue års levetid begynte det å oppstå lekkasjer i tekkingen, og bytting av tak hadde lenge vært ansett av styret som nødvendig vedlikehold. I løpet av våren 2018 skal det nye taket stå ferdig. Men hva er det egentlig som skal gjøres?

Utførende byggmester på prosjektet, Lars Erik Måleng, forklarer at de lar det gamle takshingelbelegget ligge som et undertak under de nye takpannene som nå skal legges.

– Vi fjerner alt av gamle takrenner, beslag, pipebeslag og luftehatter. Deretter blir det lagt på nye sløyfer og lekter på eksisterende undertak, før vi legger på Metrotile Takpanner fra Mataki, og selvfølgelig nye takrenner, vindskier, pipebeslag og luftehatter.”

For å velge leverandør samarbeidet styret med Vansjø Boligbyggelag som forvalter borettslaget. Sammen med boligbyggelaget innhentet styret priser og sammenlignet disse, i tillegg til å kalle inn ulike aktører til samtaler. I møtene stilte borettslaget med to til tre fra styret, én fra Boligbyggelaget samt fulltidsvaktmesteren i borettslaget.

– Vi hadde Mataki og andre aktører inne til en prat på kontoret for å høre hva de forskjellige kunne tilby og hva de kunne si om takene sine. Dette ble tatt med tilbake til styrerommet hvor vi hadde en grundig gjennomgang rundt hvem vi ønsket å velge.”

Valget falt på Metrotile takpanner fra Mataki:

– Vi hadde gode vibber og syntes det Mataki kunne levere virket bra. Og vi er jo veldig fornøyd med det nå – det ser helt fantastisk ut,” forteller Blankenberg.

Styrelederen anbefaler andre å ha et boligbyggelag i ryggen som kan fungere som  byggherre når man skal hente inn pristilbud, gjennomføre møter med aktører og ikke minst gjennom utførelsen av prosjektet.

– Det er betryggende å få hjelp av noen som har dette som jobb og som kompetansefelt, forklarer hun, og sammenligner med styret i borettslaget som består av “du, jeg og hvermann” med kompetanse på helt andre felter enn taktekking.

– Vi kan ikke være best på alt, alle sammen. Det er så lett å tenke at “det ordner man når man sitter i styret”, men man har forskjellige kompetansefelt, og da er det viktig å bruke de som er rundt seg.
 

Hvilke faktorer avgjorde valget av leverandør?

Noe av det viktigste for borettslaget var at det nye taket skulle være holdbart, tåle vær og vind, og kreve lite vedlikehold. Også pris og garanti hadde betydning for valget.

– Det hadde mye med pris å gjøre, men en betydelig del av grunnen til at vi valgte det vi gjorde var også at Mataki ga ti år lengre garanti på taket enn hva de andre aktørene gjorde. Og så er det jo ålreit med nye produkter som har gode referanser og tilbakemeldinger. Når det settes opp mot lengre garanti, så blir det en vinn-vinn-situasjon for oss.

Takpannene fra Mataki har nemlig 40 års garanti, og er produsert i et sterkt materiale som håndterer alle værsituasjoner – og som krever svært lite vedlikehold.

– Tid vi ville bruke på taket i form av vedlikehold, hadde mye å si for oss. Det spiser jo av annen dyrebar tid.

Blankenbergs råd til andre som skal i gang med et taktekkingsprosjekt er:
  • Bruk tid og se hva som finnes på markedet.
  • Hør med andre rundt deg hvilke erfaringer de har med forskjellige produkter.
  • Ikke bare skaff gode materialer – bruk også gode taktekkere.
  • Samarbeid med et boligbyggelag.
Lyst på mer faglig påfylling?
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Med jevne mellomrom sender vi deg tips og triks, faglig innhold og det nyeste innen byggeteknisk utvikling i vårt fagområde. Sørg for at du får med deg det aller siste ved å følge vårt nyhetsbrev!